Aktuálně
everydaymagazin.cz - CELOSTÁTNÍ PROJEKT STRAVA BEZ ZBYTEČNÉ CHEMIE
Rodiče ztrácí kontrolu nad stravovacím režimem svých dětí ve škole, kde se objevují lákavé automaty s nabídkou přeslazených či přesolených pochutin plných chemie. Dítě přitom zpravidla kopíruje stravovací návyky, které mu ukazují dospělí v jeho okolí, ať již jde o rodiče nebo školy. Kombinace nevhodného jídla a nízké pohybové aktivity vede k nárůstu dětské obezity a rozvoji dalších civilizačních onemocnění.
Unikátní celostátní projekt STRAVA BEZ ZBYTEČNÉ CHEMIE propojuje rodiče, děti, školní jídelny, školy a města. Primárním cílem projektu je zařadit zdravé potraviny a pokrmy bez zbytečné chemie do školních jídelen, kantýn a bufetů a trvale změnit stravovací návyky dětí.
JAK STRAVA BEZ ZBYTEČNÉ CHEMIE PRACUJE?
Součástí projektu je zkušený tým kvalifikovaných a akreditovaných (MŠMT) výživových poradců, kteří pomáhají přenastavit stravovací návyky dětí. Momentálně v rámci projektu působí 16 proškolených odborníků ve všech krajích České republiky. Jejich úkolem je navázat se školou dlouhodobou spolupráci - poskytovat poradenství a doporučování vhodných potravin, svačin a nutričně vyvážených receptů do školních jídelen nebo kantýn. Projekt neopomíjí osvětovou činnost a důraz na aktivní zapojení dětí a rodičů do procesu tvorby zdravých jídel. V rámci projektových dnů mají děti i rodiče možnost vyrobit nutričně vyváženou svačinu, navrhnout na ni reklamu (obal) a přiřadit ji svůj originální název. Svačiny v rámci ochutnávek hodnotí děti i rodiče a nejchutnější z nich jsou zařazovány do nabídky kantýn a jídelen. Rodiče je pak mají možnost dětem kupovat nebo objednávat prostřednictvím objednávacího systému. Výživoví odborníci dále ve školách organizují přednášky, besedy pro rodiče i učitele, ale také hry pro děti. Mnozí poskytují ve školách pravidelné konzultace pro děti a jejich rodiče, školy tak nemají pouze školního psychologa, ale také svého výživového odborníka. Jedná se o aktivity převyšující rámec činností běžně nabízený školami.
Díky individuálnímu a dlouhodobému přístupu výživových odborníků se nejen děti, ale i jejich rodiče, pedagogové a pracovníci školních jídelen dozví více informací o vyvážené stravě a výběru kvalitních surovin, nebo také to, že 30–35 % energetického příjmu by mělo být přijato z tuků, že potřeba bílkovin se mění s věkem, průměrně je to cca 0,9 g bílkovin na 1 kg ideální tělesné hmotnosti denně. Sacharidy mají pokrývat asi 50 % denní potřeby energie, především ve formě polysacharidů. Nejvýše 20 % celkové energie má být přijato ve formě cukrů (European Food Safety Authority 2010).
Kromě nezbytné základní teorie projekt zdůrazňuje nutnost pestré stravy nejlépe ze sezonních místních potravin, jelikož to napomáhá k vyváženosti a pokrytí všech nezbytných nutrietů. Dle manažerky projektu Strava bez zbytečné chemie Ivany Bednářové mezi nejčastěji chybějící minerální látky a vitamíny v u žáků na 1. stupni základních škol patří vápník, jód, zinek, vitamín D. Na 2. stupni pak mají nedostatek vápníku, vitamínu C, železa a jódu. Důsledky nesprávné výživy v tomto věku mohou dlouhodobě nebo i trvale poškodit zdraví našich dětí.
Ivana Bednářová vidí nedostatky ve výživě českých dětí hlavně v nepravidelném příjmu potravy,kdy děti vynechávají snídani, svačinu, ošidí oběd v jídelně, a pak to dohánějí večer nevhodnými potravinami. Dalším problémem je nevhodné složení jídelníčku, kdy školáci konzumují nadměrně energeticky bohaté a nutričně chudé potraviny (smažená jídla, chipsy, tučné pochutiny, slazené nápoje, cukrovinky…) a naopak v nedostatečném množství přijímají čerstvé ovoce, zeleninu a ryby. V rámci iniciativy CEFF (Certified E-Friendly Food), která certifikuje potraviny BEZ ZBYTEČNÉ CHEMIE zdůrazňuje, že je důležitý i výběr mezi zaměnitelnými potravinami dle jejich detailního složení a způsobu výroby. Doporučuje vyhnout se potravinám obsahující konzervanty, umělá barviva, sladidla a glutamáty (značeno E kódy).
Kromě projektových dnů, které se zaměřují hlavně na svačiny dětí, komunikuje projekt i směrem ke školním jídelnám, kde pomáhá kuchařkám školních jídelen s výběrem vhodných vstupních surovin. „Kvalita školního stravování je legislativně ošetřena, jak po stránce obsahové, tak po stránce přípravy a uchovávání potravin, nicméně sortiment nápojových a prodejních potravinových automatů a školních bufetů v současné době není nijak regulován. Je třeba se jejich obsahu věnovat a přizpůsobit ho zdravotním potřebám dětí a dospívajících,“ říká Mgr. Michal Malát z Asociace školních jídelen ČR.
K podpoření dobrého cíle a zdraví našich dětí se v rámci projektu Strava bez zbytečné chemie zapojilo MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. jako generální partner, dalšími partnery pro školní rok 2015/2016 se staly Jaroměřická mlékárna a.s., IREKS ENZYMA s.r.o. a Asociace školních jídelen, o.s.
http://www.everydaymagazin.cz/zdravi/1436-celostatni-projekt-strava-bez-zbytecne-chemie