Aktuálně
Základní škola Aloise Klára Úštěk s Růženou Peškovou 6. 11. 2017
Projektový den začal ve školní jídelně, kde jsem nejdříve čtvrťáky seznámila s projektem a jeho účelem. Chvíli jsme si povídali o surovinách, které budeme na svačinky používat a proč právě tyto. Pak se děti rozdělily do skupin, tří chlapeckých a dvou dívčích, a pustily se do práce. Byly velice zaujaté a šikovné. K pití jsme měli připravené džbány vody s kolečky citronu. Ke konci vaření se přišly podívat dvě maminky, z toho jedna s miminem. Obě s námi také ochutnaly a mimino si pochutnalo na sladké svačině bez cukru. I paní kuchařky a paní ředitelka stihly ochutnat, na ostatní pedagogy už nezbylo. Že všem chutnalo, o tom svědčily rychle vyprázdněné tácy. A nikomu nevadilo, že chlapci ozdobili pomazánku s bazalkou i koprem.
Po svačině jsme se přesunuli do třídy a tam děti individuálně kreslily svůj projektový plakát. Ty následně hodnotila „odborná porota“ a z každé skupiny vyšel jeden vítězný na nástěnku.
V poslední části dne jsme se učili číst výživové hodnoty na obalech a uspořádali soutěž ve skupinách. Děti tipovaly množství kostek v různých potravinách a sladkostech a občas se nestačily divit. Na závěr dostaly diplomy, propagační materiály a magnetky a společně jsme se vyfotili.
Jak paní ředitelka a paní učitelka, tak pracovnice školní jídelny byly velmi milé a vstřícné a je zájem o další spolupráci.