Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.



Uložit nastavení
Přijmout vše
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
image

idnes.cz - Že kantýnu zdravá strava neuživí? Omyl, říká autorka Stravy bez chemie

„Daří se nám získávat zájem nejen základních škol po celé republice, ale i výživových odborníků, kteří s námi spolupracují. Projektové dny, kdy připravujeme zdravé svačiny, jsou v plném proudu. Školy mají zájem i o kurzy zdravého vaření pro zaměstnance školních jídelen. Abychom pokryli narůstající zájem, nabíráme další odborníky,“ říká Bednářová Častvajová.Jaká je podle vás úroveň stravování na školách a kde školy dělají chyby?
Dovoluji si tvrdit, že úroveň se hodně zlepšila, přispívá k tomu i počet projektových dnů, v Královéhradeckém kraji je nejvyšší. Chybou jsou jednoznačně automaty s cukrovinkami, které ve školách nemají co dělat. Chybným tvrzením některých škol je argument, že si dítě sladkosti stejně koupí, proč je tedy nemít přímo na chodbě. Pokud si sladkost koupí cestou do školy, je to vina spíše rodičů, že dětem nepřipraví vhodnou svačinu. Ve školách by tato možnost být neměla. Dalším problémem jsou kantýny, opět chybný názor pronajímatelů, že zdravé svačiny je neuživí.
Ivana Bednářová Častvajová
 
A uživí?
Mají pravdu, ale jen pokud budou zdravou svačinu prodávat vedle smažených brambůrek. My se snažíme začlenit zdravé svačiny do nabídky kantýn, jsou to takové, které děti samy připraví, ochutnají a dají jim svůj název. To je smysl naší práce. Co se týká jídelen, někdy se setkáme s přístupem kuchařek, které si práci usnadňují instantními potravinami, náhražkami a potravinami plnými chemie.

 

Více: 

http://hradec.idnes.cz/vyzivova-poradkyne-ivana-bednarova-castvajova-jaromer-strava-bez-zbytecne-chemie-gjh-/hradec-zpravy.aspx?c=A151005_2196149_hradec-zpravy_the

Datum
1. 10. 2015

 

Zpět na seznam