Aktuálně
idnes.cz - Že kantýnu zdravá strava neuživí? Omyl, říká autorka Stravy bez chemie
„Daří se nám získávat zájem nejen základních škol po celé republice, ale i výživových odborníků, kteří s námi spolupracují. Projektové dny, kdy připravujeme zdravé svačiny, jsou v plném proudu. Školy mají zájem i o kurzy zdravého vaření pro zaměstnance školních jídelen. Abychom pokryli narůstající zájem, nabíráme další odborníky,“ říká Bednářová Častvajová.Jaká je podle vás úroveň stravování na školách a kde školy dělají chyby?
Dovoluji si tvrdit, že úroveň se hodně zlepšila, přispívá k tomu i počet projektových dnů, v Královéhradeckém kraji je nejvyšší. Chybou jsou jednoznačně automaty s cukrovinkami, které ve školách nemají co dělat. Chybným tvrzením některých škol je argument, že si dítě sladkosti stejně koupí, proč je tedy nemít přímo na chodbě. Pokud si sladkost koupí cestou do školy, je to vina spíše rodičů, že dětem nepřipraví vhodnou svačinu. Ve školách by tato možnost být neměla. Dalším problémem jsou kantýny, opět chybný názor pronajímatelů, že zdravé svačiny je neuživí.A uživí?Ivana Bednářová Častvajová
Mají pravdu, ale jen pokud budou zdravou svačinu prodávat vedle smažených brambůrek. My se snažíme začlenit zdravé svačiny do nabídky kantýn, jsou to takové, které děti samy připraví, ochutnají a dají jim svůj název. To je smysl naší práce. Co se týká jídelen, někdy se setkáme s přístupem kuchařek, které si práci usnadňují instantními potravinami, náhražkami a potravinami plnými chemie.
Více:
Datum
1. 10. 2015